Verkoop van tapes, bandages en braces in onze praktijk

Sinds mei 2005 zijn in onze praktijk tapes, bandages en braces in grote variëteit verkrijgbaar.

We zijn met de verkoop hiervan begonnen omdat in Weesp en directe omgeving geen bedrijven zijn die deze artikelen verkopen.

Wij werken samen met Disporta in Tilburg, omdat dit bedrijf snel en correct levert. Bestellen we vandaag, dan is het morgen in huis.

Het gebruik van een tape, bandage of brace is enorm populair. Dit is ook logisch, omdat je, door het gebruik van de juiste tape, bandage of brace, vaak in staat gesteld wordt om, ondanks een blessure, toch klachtenvrij te kunnen handelen (werken, sporten e.d.).

Maar wat is nu een tape, bandage of brace?

Wat is een tape?

Tape bestaat uit klevend, niet-elastisch materiaal, dat in stroken van 2,5 cm en 3,75 cm breed verkrijgbaar is. Tape fungeert als het ware als een kunstmatige band of pees en geeft ondersteuning bij spierverrekkingen, peesontstekingen of instabiele gewrichten.
Hierbij wordt getracht ongewenste bewegingen zoveel mogelijk te voorkomen, terwijl het normale bewegingspatroon toch behouden blijft. Het voordeel van een tape is dat het niet alleen mechanische steun geeft, maar ook het spiergevoel (de propriocepsis) verbetert. Door de trek aan de huid reageren de spieren sneller dan normaal op bewegingen. De nadelen van een tape zijn een verminderde circulatie, stuwing, of zenuwinklemming bij een te strak zittende tape, huidirritaties en na verloop van tijd afnemen van de werking doordat de tape losser gaat zitten. Bovendien vraagt goed aanleggen van een tape behoorlijk veel oefening en vaardigheid.

Wat is een bandage?

Onder het woord “bandage” verstaan we meestal een ondersteuning die met behulp van zwachtels is aangelegd. Bandages kunnen nogal verschillen, doordat de zwachtels kunnen variëren van klevend tot niet-klevend, licht tot sterk elastisch, poreus tot niet poreus. Ook wordt het woord bandage vaak gebruikt voor de zachtere, stoffen braces, die weinig steun geven, maar wel prettig aanvoelen. Bandages worden vaak gebruikt bij een vers letsel (compressieverband, bijv. bij een dikke enkel), als onderdeel van een tape, of om het gewricht warm te houden bij chronische klachten.

Wat is een brace?

Een brace is een voorgevormde ondersteuning van een gewricht. Het wordt gebruikt om de functie van bewegende delen van het lichaam te ondersteunen of te verbeteren. Een brace kan bestaan uit soepele, comfortabele stof, maar kan ook gemaakt zijn uit hard kunststof of zelfs metalen onderdelen bevatten. Het voordeel van een brace ten opzichte van een tape is dat het geen speciale oefening of vaardigheid vraagt om een brace goed aan te doen, gemakkelijk te verwijderen is, op den lange duur goedkoper is dan tape en de meeste soorten tijdens het sporten strakker gezet kan worden. De nadelen zijn dat een brace niet altijd goed past, veel ruimte inneemt, kan gaan glijden, soms relatief veel weegt en niet altijd comfortabel zit.