Gespecialiseerde therapie bij bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een veel voorkomende klacht bij zwangere vrouwen. Het kan overigens ook ontstaan door de overgang of door een ongeval. Mannen kunnen dus ook te maken krijgen met bekkeninstabiliteit. Deze informatie gaat met name in op bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat het bekken beweeglijker wordt en de bekkenbanden verslappen. Dit is nodig om normaal te kunnen bevallen. De verslapping van de banden gaat meestal zonder al te veel klachten. Vrouwen krijgen hooguit wat last van de onderrug. Bij sommige vrouwen zorgt de bandenverslapping voor veel pijn en moeite met bewegen. Deze combinatie van pijn en bewegingsproblemen noemen we bekkeninstabiliteit of bekkenpijn. Dit kan tijdens of na de zwangerschap optreden.

Bekkeninstabiliteit wordt vaak verward met symfysiolyse. Symfysiolyse betekent een extreem losse verbinding tussen de twee schaambeenderen. Deze extreme vorm van bekkeninstabiliteit komt zeer weinig voor.

Klachten van bekkeninstabiliteit kunnen al zeer vroeg in de zwangerschap optreden. De vrouw krijgt vooral pijn bij het schaambeen en laag in de onderrug. Vooral bij plotselinge bewegingen treedt pijn op en bij langer volhouden van bepaalde houdingen of bewegingen. Bij vermoeidheid worden de klachten vaak erger.

Een echte oorzaak van bekkeninstabiliteit is niet bekend. De hormonale invloeden die de bekkenbanden doet verslappen ondervindt elke zwangere. Waarom de een wel klachten krijgt en de andere niet, is onduidelijk. Waarschijnlijk speelt mee dat zwangeren tegenwoordig een drukker leven leiden dan vroeger: baan, huishouden en gezin. Hierdoor bewegen zij net zoveel als voor de zwangerschap, terwijl hun lichaam meer rust nodig heeft. Er is sprake van een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid.

Gelukkig wordt steeds meer ontdekt hoe bekkeninstabiliteit goed behandeld kan worden tijdens en na de zwangerschap. De klachten verdwijnen bijna altijd. Anderhalve maand na de bevalling zijn de meeste klachten voor het overgrote deel verdwenen. Toch is nog een herstelperiode van een half tot een heel jaar nodig om de laatste klachten te doen verdwijnen. Bij menstruatie en verminderde weerstand kunnen de klachten weer even verergeren. Bij herstel biedt fysiotherapie vaak uitkomst. De fysiotherapeut speelt een adviserende en begeleidende rol.

De fysiotherapeutische behandeling:
– Geven van goede informatie. Wat is bekkeninstabiliteit en wat zijn de gevolgen?
– Vergroten stabiliteit bekkenregio d.m.v. een gedoseerd individueel oefenprogramma ter versterking van buik-, bil-, rug- en bekkenbodemspieren;
– Het geven van houdings- en bewegingsinstructies. (het leren doseren van activiteiten, het afstemmen van de belasting op de belastbaarheid);
– Verbeteren van de algehele conditie;
– Adviseren van het gebruik van hulpmiddelen; bijvoorbeeld een bekkenband. (Te koop bij ons in de praktijk);